R129 ja i-Size



R129-sääntö tuli voimaan kesällä 2013 vanhemman ECE R44/04-säännön rinnalle. Tällä hetkellä on hyväksyttyä edelleen myydä ja käyttää molempien sääntöjen mukaisia istuimia. Uusia R44-säännön mukaisia turvaistuimia ei kuitenkaan voi enää julkaista. Jos lapsi matkustaa selkä menosuuntaan, ei ole merkitystä kumman säännön mukaisen istuimen valitsee, mutta on ehkä kiinnostavaa tietää mistä on kyse.

R129-säännössä on haluttu varmistaa erityisesti, että lapset matkustavat pidempään selkä menosuuntaan, istuimissa on paremmat sivutörmäyssuojat ja että istuimen oikeaoppinen asentaminen on helppoa.

I-sizesta puhutaan usein synonyymina R129-säännölle. I-size on kuitenkin vain osa sitä. Kaikki uudet R129 istuimet eivät ole i-size-hyväksyttyjä. I-sizella viitataan siihen, että istuin mahtuu tietyn kokoisen "laatikon" sisään ja on yhteensopiva i-size-autojen kanssa. Ostajalle tällä on kuitenkin lopulta melko pieni merkitys.

Vanhan (R44/04) ja uuden (R129) suurimmat erot ovat:

R44/04:
  • Määrittelee istuimet painon mukaan
  • Asennus selkä menosuuntaan vähintään 9 kiloon asti
R129:
  • Määrittelee istuimet pituuden mukaan
  • Selkä menosuuntaan vähintään 15 kuukauden ikään saakka
  • Kaikki i-Size-istuimet sopivat auton i-Size-istumapaikoille. Tämä tullee käytännössä uusiutumaan hitaasti autokannan uusiutumistahdin takia. Jo nyt tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että i-Size-istuimien on mahduttava tiettyihin mittoihin (ja vievät siten yleensä vähemmän tilaan kuin vanhan standardin mukaiset istuimet)
  • Sivutörmäystestattu
  • Tiukemmat vaatimukset asennuksen helppouden osalta.

Selkä menosuuntaan pidempään

R129-säännön mukaisissa istuimissa lapsi matkustaa vähintään 75cm ja 15kk ikään asti selkä menosuuntaan (aikaisemman 9kg sijaan). Tämä on merkittävä parannus maissa, joissa lapset matkustavat lähes poikkeuksetta kaukalon jälkeen kasvot menosuuntaan. On kuitenkin edelleen suositeltavaa matkustaa selkä menosuuntaan niin pitkään kuin mahdollista. 

Sivutörmäyssuoja

R129-istuinten hyväksymistestaukseen kuuluu myös sivutörmäys (aiemmin vain etu- ja perätörmäys). Lisäksi testeissä käytetään Q-törmäystestinukkeja, joissa on paremmat sensorit kuin vanhoissa P-testinukeissa. 

Istuin valitaan pituuden mukaan

R129-istuimet määritellään pituuden mukaan. Turvakaukalot ovat tyypillisesti hyväksytty 40-75cm pituisille lapsille (87cm asti mahdollinen) ja turvaistuimet 105cm tai 125cm asti (myös muut pituudet mahdollisia), turvavyöistuimet 100-150cm ja korokkeet 125-150cm. Tämä helpottaa jossain määrin istuimen valintaa, sillä pituudesta näkee paremmin miten pitkään istuin todellisuudessa menee. Lapset saavuttamat useimmiten pituusrajan ennen painorajaa. Kuitenkaan painorajaa ei voi täysin unohtaa, vaan turvakaukaloille ja turvaistuimille on lähes aina määritetty myös painoraja. Painoraja löytyy istuimen käyttöohjeesta.

Kysymyksiä

Mistä tiedän, että istuin on R129 istuin?
Istuimen hyväksymistarrassa on merkitä R129. Istuimella on sekä minimi, että maksimipituusrajat. I-size-hyväksyttyjen istuinten nimessä on usein i-size. 

Sopiiko i-Size istuin autooni?
Tulevaisuudessa on tarkoitus, että kaikki i-Size istuimet sopivat autojen i-Size-istuinpaikoille. Valmistajat tarjoavat muille istuimille tyyppilistoja, joista voi katsoa istuimen sopivuuden autoon. Parhaan varmuuden saa kuitenkin edelleen kokeilemalla istuinta itse autoon.

Pitääkö tai kannattaako nyt ostaa R129 turvaistuin? 
R129-turvaistuinten määrä kasvaa jatkuvasti. Uusia vanhan R44-säännön mukaisia turvaistuimia ei enää tule. Vanhojen R44-istuinten myynti loppunee jollain tapaa syyskuussa 2023. Uudet testikriteerit ovat vaativammat, mutta ei silti voida sanoa, että kaikki vanhan säännön mukaan hyväksytyt olisivat huonompia. Jo hankittuja istuimia saa käyttää vielä pitkään. Ei siis ole väliä kumman säännön mukaisen istuimen hankkii. Kannattaa ostaa sellainen, joka sopii parhaiten omalle lapselle ja omaan autoon.