Turvaistuimen ikä

Turvaistuimen ikään kannattaa kiinnittää huomiota. Eri valmistajilla on omat suosituksensa istuinten käyttöiästä. Suositeltu käyttöikä kannattaa tarkistaa siis käyttöohjeesta. Liikenneturva suosittelee kaikille istuimille korkeintaan 7 vuotta ellei valmistaja muuta ohjeista. Yksi syy suositellulle käyttöiälle on se, että istuimet kehittyvät merkittävästi eteenpäin 10 vuodessa. Vuosien saatossa istuimet myös kokevat kaikenlaisia tilanteita, jotka voivat heikentää turvallisuutta. 

Erityisen tärkeää vuosiluku on tarkastaa, kun on myymässä tai ostamassa istuinta käytettynä. Käytettynä liikkuu hyvinkin vanhoja istuimia. Ei ole väliä vaikka istuinta olisi käytetty vain vuoden ajan, jos istuin on jo 10 vuotta vanha. Käyttövuodet voidaan monen valmistajan mukaan laskea ensisijaisesti ostokuitin päivämäärästä.

Muista tarkistaa turvaistuimen ikä myös silloin kun kierrätät istuimen nuoremmille sisaruksille!

Valmistusvuoden selvittäminen istuimen rungosta voi joskus olla aikamoinen päättelytehtävä. Tässä muutamia vinkkejä, joista lähteä liikkeelle. Nykyään kuitenkin on tyypillisempää ettei valmistusaikaa löydy enää istuimen rungosta. 

Acta Graco
Turvaistuimissa valmistuspäivä löytyy pienestä valkoiseta tarrasta istuimen sivusta. Valitettavasti vain päivämäärä kuluu usein lapusta pois eikä sitä siis välttämättä enää myöhemmin näe.

Turvakaukaloissa on painettuna isolla ”Do not use after XXXX”. Lisäksi pitäisi vielä löytyä viivakooditarra, jossa valmistuspäivämäärä on muodossa: kk/pp/vvvv.

Axkid
Pohjassa kaksi kellotaulua. Toisessa päivä ja toisessa kuukausi ja vuosi. Alla olevan kuvan istuin on valmistettu 3.11.2016. Axkid One -istuimessa valmistusaika löytyy istuimen etureunasta kankaan alla olevasta oranssi-valkoisesta tarrasta. Tarrassa on valmistusviikko ja vuosi. 

Axkid ohjeistaa turvakaukaloiden käyttöiäksi 6-7 vuotta ja muille istuimille, sekä turvakaukalon telakalle 8 vuotta. Ikä lasketaan ensisijaisesti käyttöönottoajankohdasta. 


Besafe
Besafen istuimista pitäisi löytyä vastaavat kellotaulut nuolilla (kuukausi ja vuosi). Leimat löytyvät useissa istuimissa selkäosasta kankaiden takaa. Joissakin on myös valkoinen tarra istuimen selkäosassa ja siinä valmistusviikko ja vuosi. Usein kuitenkin tieto kuluu nopeasti pois tarrasta. 

Besafe suosittelee istuimilleen käyttöiäksi 7-10 vuotta riippuen käyttöasteesta ja käyttöolosuhteista. Käyttöikä lasketaan alkavaksi tuotteen ostopäivämäärästä. 

Britax
Joissakin Britaxin istuimissa ei ole leimaa välttämättä lainkaan. Esimerkiksi Max-Wayssa ja Max-Fixissä ei yleensä ole valmistuspäivää. Max-Wayn runko oli tummanharmaa vuosina 2011-2013, vaaleanharmaa 2013-2016 ja musta 2016 lähtien. Tämän perusteella voi jo arvioida ikää. Huomaa, että Maxfixin rungosta löytyvä päiväys vuodelta 2013 ei kerro todellista valmistusvuotta. 

Joissakin voi olla valkoinen tarra pääntuen alapuolella, kankaiden alla. Multi-Techin pohjasta löytyy monimutkaiselta näyttävä koordinaatisto. Koordinaatistosta katsotaan missä ruudussa on viimeinen merkintä (ei haittaa vaikka välistä puuttuisi merkkejä). Pystyakselilta löytyy vuodet ja vaaka-akselilta kuukaudet. Two-Way -istuimissa on kellotaulu, jonka nuoli osoittaa kuukautta. Vuosi selviää kellotaulun sisäosasta. Oikean vuoden kohdalla on pieni pylpyrä. Tätä voi olla joskus lähes mahdotonta lukea.

Britaxin turvavyöistuimista löytyy kellotaulu pohjasta tai niskatuen takaa. Kellotaulut kertovat viikon ja vuoden.

Britax ohjeistaa käyttöiäksi turvakaukaloille ja turvaistuimille 18kg painorajalla 7 vuotta ja isommille istuimille 10 vuotta. Ikä lasketaan käyttöönotosta. (Britaxin asiakaspalvelu)

Cybex
Cybexin turvalaitteissa ei ole tietoa valmistusvuodesta. Myöskään mahdollisesti löytyvät leimat tai tarrat eivät kerro todellista valmistusvuotta. Cybex ohjeistaa laskemaan käyttöajan ostopäivästä. 

Cybex ilmoittaa käyttöiän kertomalla kuinka monelle lapselle istuin on ajateltu:
Kaukalot 7 vuotta, Sirona-turvaistuimet 8 vuotta, Juno 2-fix 7 vuotta, Pallas-istuimet 11 vuotta, turvavyöistuimet 9 vuotta, Anoris T 10 vuotta. 

Maxi-Cosi
Maxi-cosin valmistusviikko lukee oranssissa hyväksymistarrasta nelinumeroisena numerosarjana. Kuvan tapauksessa istuin on valmistettu viikolla 11, vuonna 2016.

Maxi-Cosi ohjeistaa nykyään käyttöiäksi kaikille turvalaitteilleen 10 vuotta. Myös niiden, joiden käyttöohjeessa lukee 5 vuotta. (Maxi-Cosin asiakaspalvelu).


Klippan
Vuosiluku löytyy ohjekirjan muovisen suojakannen sisäpinnan tarrasta. Tarrassa on numerosarja, jonka kaksi ensimmäistä numeroa merkitsevät valmistusvuotta ja loput kuuluvat sarjanumeroon. Käyttöohjeessa lukee: "Jos tuotetta on käytetty kunnollisesti, sitä voidaan käyttää noin 10 vuotta." Klippanin turvakaukaloa voi käyttää valmistusajankohdasta laskien 6 vuotta.



Muut merkit
Muista merkeistä löytyy usein vastaavia kellotauluja. Tulkkaus kannattaa aloittaa katsomalla miltä väliltä numerot ovat kellotaulussa. 1-12 tarkoittaa kuukausia, 0-52 viikkoja, 1-30 päiviä. Joskus yhdessä kellotaulussa numerot 0-50 kymmenyksittäin ja toisessa numerot 1-9. Tällöin näiden yhdistelmästä selviää viikko. Peräkkäisiä vuosilukuja on yleensä mainittu 4-6 kpl ja sitten näistä joku merkattu. Joskus voi lisäksi löytyä hämääviä kellotauluja, joiden merkitys ei millään selviä. Nämä ovat yleensä jotain tuotantolinjaan tai -erään liittyviä merkintöjä, jotka voi jättää huomiotta.

Myöskin kuoseista voi päätellä jotain. Nallekuosiset ovat suoraan 2000-vuoden tienoilta eli auttamattomasti liian vanhoja :) 

Turvaistuimen ostaminen tai myyminen käytettynä

  • Turvaistuimesta ei näe päälle päin onko se jossain vaiheessa vaurioitunut esimerkiksi putoamisesta johtuen. Kaikki eivät myöskään ajattele pienten kolareiden olleen varsinaisesti kolareita, jos mitään isompaa ei ole sattunut tai jos istuimessa ei näy vaurioita. Käytettynä ostamiseen liittyy siis jonkinlainen riski. Parasta olisikin, jos käytetyn istuimen saisi joltakin tutulta ja luotettavalta henkilöltä, jolloin käyttöhistoriasta voi olla varma.
  • Tarkista istuimen ikä. Huomioi myös tarvittava käyttöikä. Kaukaloa tarvitaan vähintään 6kk. Turvaistuinta 2-6 vuotta riippuen istuinmallista. Turvavyöistuinta jopa 8 vuotta. 
  • Tarkista mistä istuimesta on kyse ja että käyttöohje tulee joko istuimen mukana tai löytyy netistä. 
  • Tarkista, että istuin on E-hyväksytty (ECE R44/04 tai UN R129 (Oranssi tarra)
  • Tarkista, että istuimessa ovat kaikki alkuperäiset osat tallessa. Olkapehmusteet ja lukkopehmuste ovat myös tärkeitä osia. (Tarkista käyttöohjeesta mitä turvaistuimeen kuuluu). 
  • Tarkista, että istuimessa ei ole mitään näkyvää vikaa. Myös rikkinäiset kankaat voivat vaikuttaa istuimen turvallisuuteen. Tarkista tarvittaessa jälleenmyyjältä. 

Vanhentuneen tai vaurioituneen istuimen kierrättäminen

  • Vanhentunut turvakaukalo voi olla toimiva vielä vauvauintikäytössä. Jotkut tarvitsevat turvakaukaloita myös laatikkopyöriin tms. Tällaisessa käytössä iällä ei ehkä ole niin merkitystä kun tarkoituksena on lähinnä pitää lapsi paikoillaan. 
    • Jos laitat tällaisen kaukalon yleiseen jakoon, ilmoitathan selkeästi, ettei kaukalo sovi enää autossa käytettäväksi!
  • Turvaistuimille ja turvavyöistuimille on ehkä vähemmän uusia käyttökohteita. Toki joku voi keksiä käyttöä niillekin.
  • Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY ohjeistaa viemään käytöstä poistetut turvaistuimet Sortti-asemalle, jos ne eivät mahdu kiinteistön sekajäteastiaan. Sekajätteeksi luokiteltavan turvaistuimen hävittäminen Sortti-asemalla maksaa n. 4€. Tarkista oman asuinalueesi ohjeistus.
  • Jos viet turvaistuimen jätelavalle tai muualle, johon on yleinen pääsy, tee istuin käyttökelvottomaksi katkaisemalla turvavyöt.