Axkid Minikid



Axkid Minikid on noussut yhdeksi suosituimmista istuimista kaikissa turvaistuinryhmissä, joita seuraan (Suomi, Ruotsi, Norja, Saksa, UK). Istuimessa onkin moni asia erinomaisen hyvin. Minikid menee pitkään selkä menosuuntaan, asennus on kohtuullisen helppo, sopii hyvin eri autoihin ja on vieläpä ihan kohtuuhintainenkin.

Hyväksyntä (ECE R44/04): 0-25 kg
Lapsen max. pituus: n. 120-125cm (5-7v)
Asennus: Selkä menosuuntaan
Kiinnitys: Turvavyö
Plus-testattu: Kyllä
Kallistus asennuksen jälkeen: Ei
Asennus lantiovyöllä: Ei

Lisävarusteet: Kallistuskiila

L: 44cm - 46cm
K: 62cm
S: 56cm
Paino: 11,4kg

Plussat: 
+ Pitkään selkä menosuuntaan
+ Vyöt ja pääntuki säätyvät automaattisesti lapsen mukaan vöitä kiristettäessä (7 korkeutta). Tämä voi olla hiukan hankala ominaisuus pienen lapsen kohdalla (tällöin voi käyttää korkeudensäädön lukitusta)
+ Itsestään kiristyvät alavyöt helpottavat asennusvaiheessa
+ Paljon jalkatilaa (jalkatilaa saa lisättyä asentamalla istuimen kauemmas selkänojasta)
+ Vie vähän tilaa autossa ja sopii useimpiin autoihin
+ Kallistuskiilan avulla sopii hyvin myös autoihin, joissa on kaltevat penkit. Kallistuskiila voi olla usein tarpeen myös aivan pienimille lapsille tarvittavan kallistuksen saamiseksi.
+ Sopii hyvin Britax Maxwayn viereen.
+ Poikkeuksellisen pitkä tukijalka, jolloin sopii hyvin korkeillekin istuimille.
+ Istuimen alaosa on kapea eikä siinä ole juurikaan ulokkeita. Istuimen vieressä on mukava istua ja viereen saa hyvin asennettua muita istuimia.

Miinukset: 
- Ei sovi aivan pienimmille. Vauvatyynyn kanssa alkaa sopia n. 70-75cm pituudessa. Vauvatyyny voi olla tarpeen melko pitkäänkin. Jopa yli 2-vuotiaaksi.
- Joillakin (hyvin harvoilla, pojilla) turvaistuimen haaralukko voi jossain vaiheessa alkaa tuntua ikävältä. Tähän on tuntunut auttavan vain istuimen vaihto toiseen. Onneksi tämä tuntuu olevan kuitenkin harvinaista.
- ASIP-sivutörmäystyyny ei mahdu käytettäväksi kaikissa autoissa. Helteillä myös tyynyn liimaukset ovat joillakin pettäneet. Sivutörmäystyynyä ei kuitenkaan ole pakko käyttää ja istuin suojaa lasta hyvin myös ilman.

Asennus:
Tämä ei ole Axkidin virallinen asennusvideo, mutta tästä näkee hyvin miten helposti istuimen saa asennettua pienen harjoittelun jälkeen. (Huomaa, että lenkit alavöitä varten on jo laitettu valmiiksi).



Turvavöiden kiristys:
Videolla näytetään miten turvavyöt kiristetään. Video on saksaksi, mutta tärkeimmät huomiot ovat:
  • Kiristä ensin lantiovyöt vetämällä hartiavöistä. Näin kaikki löysyys on hartiavöissä.
  • Vedä vyö kireälle yhdellä vedolla. Ei pätkissä, pääntuki ei laskeudu enää ekan vedon jälkeen kunnolla.
  • Lapsen pään tulee ehdottomasti olla kunnolla pääntuen sisällä. Vyöt tulevat joko hartiakorkeudelta tai hiukan alempaa. Jos lapsen korvat eivät yllä pääntuen sisälle on istuin vielä liian iso. Istuin jää pieneksi kun korvat eivät enää osu päätuen sisäpuolelle (eli 1/3 päästä on päätuen yläpuolella)
  • Hiukan myöhemmin kiristyksen jälkeen voi kuulua pari naksahdusta vielä. Silloin pääntuki nousee hieman ylös. Tämä johtuu vöihin jääneestä löysyydestä, mutta on ihan ok, näin se löysyys lähtee juuri pois
  • Pääntuen lukitusmekanismi on tarkoitettu pienille lapsille. Heidän kohdallaan on vähän raskasta aina vetää koko pääntuki alas. Pienillä voi siis lukita sen oikeaan korkeuteen ja pitää siinä. Sitten vain kiristää ja löysää vöitä aina kiinnittäessä. Isommilla mieluummin ei lukitusta.



Kankaiden irrotus:
Eri mallit:
  • 2013 Axkid Minikid tuli tuli myyntiin
    • Päivitys: Pääntuen lukitusmekanismi lisätty
    • Päivitys (kesä 2017): Hyväksyntä muuttui 9-25kg -> 0-25kg. Istuimen mukana tulee aina myös vauvatyyny (joka aiemmin piti ostaa erikseen). 
  • 2018 Minikid 2.0
Muut Axkidin turvaistuimet:
  • Wolmax/Move: Riisutumpi malli, ei mene aivan yhtä pitkään (n. 120cm asti). Ei Minikidin hienouksia (säätyvä pääntuki, itsekiristyvät alavyöt) vaan perusmalli. Move-versiossa sivutörmäystyyny ja paranneltu tukijalka. Ei vauvatyynyä mukana (tarvitaan ainakin alle 80cm pituisille). Suositeltava edullinen vaihtoehto. 
  • Rekid: Kuten Minikid, mutta mahdollista kiinnittää isofixeillä 18kg (kuitenkin silti myös alavyöt vaaditaan). Turvavyökiinnityksellä 25kg asti. Vie isofixien takia enemmän tilaa autossa ja on painavampi. Ei vauvatyynyä mukana.
  • Duofix: Kuten Rekid, mutta käännettävä. Ei kannata käyttää kasvot menosuuntaan missään vaiheessa.
  • Kidzone: Kuten Minikid, mutta käännettävä. Ei kannata käyttää kasvot menosuuntaan missään vaiheessa. 
Oma kokemus istuimesta:
Meillä on tammikuussa 2017 ostettu Minikid, joka on toiminut hyvin autottomassa perheessä. Asennus on kohtuullisen helppo. Onnistuu muutaman harjoittelun jälkeen parissa minuutissa. Istuin on sopinut hyvin eri autoihin. Junamatkoilla istuin kulki yllättävän kätevästi mukana nokkakärryssä. 

Sama istuin löytyy myös mummolasta. On kätevää kun istuin sopii hyvin eri ikäisille ja vöiden korkeus on helppo säätää jokaiselle lennosta sopivaksi.

Istuin ei ole ihan helposti kainalossa kuljetettava, mutta saa kuitenkin kohtuullisesti kannettua tarvittaessa lyhyitä matkoja. Pidemmille matkoille nokkakärryt ovat toimiva ratkaisu. 

Istuimen vieressä on mukava istua. Ei ole mitään kovia ulokkeita, joka painaisivat reisiin.

Istuin on ostettu omalla rahalla ja valittu oman selvitystyön tuloksena.